lz
wafel: liczby zespolone pomocy
znalezc liczby zespolone z spelniajace rownanie prosze o dokladne pokazanie jak to rozwiazac
iz + (1+2i)z = 1+3i nad pierwszym "z" jest taka pozioma kreseczka niestety nie umialem
jej napisc
10 sty 18:22
jo:
Z tego co pamiętam to z = x+iy a z− − x−iy więc wystarczy podstawić i wynik końcowy zapisać w
postaci z = ...
10 sty 18:39
wafel: tyko co podstawic
10 sty 18:44
jo:
No za z podstawić x+iy a za z (z kreską) x−iy. Powinieneś mieć podane takie postaci z.
10 sty 18:46
jo:
z = 1 + 0i
z− = 1 − 0i
10 sty 19:43
paziówna: ja rozpiszę
10 sty 19:46
paziówna: z z kreską(czyli z sprzężone) ozn jako Z, żeby nie było

Z = a − bi, a,b∊ℛ
z = a + bi
iZ + (1 + 2i)z = 1 + 3i
i(a − bi) + (a + 2i)(a + bi) = 1 + 3i
bardzo ważna rzecz: i
2 = −1
ai − bi
2 + a
2 + 2ai + abi + 2bi
2 = 1 + 3i
ai + b + a
2 + 2ai + abi − 2b = 1 + 3i
(a
2 − b) + (3a + ab)i = 1 + 3i
porównujesz części rzeczywiste z częściami urojonymi:
a
2 − b = 1 ∧ 3a + ab = 3
a
2 − b = 1 ∧ a(3 + b) = 3
drugie równanie. 1. przypadek: a=0
0 = 3 sprzeczność
2. przypadek: a≠0
pierwsze równanie:
a
3 + 2a − 3 = 0
(a − 1)(a
2 + a + 3) = 0
a = 1 ∨ Δ<0
podstawiasz do drugiego:
b = 0
z = 1 + 0i
10 sty 20:03
paziówna: i nie musisz podawać z sprzężonego już
10 sty 20:04