Złożenie trzech funkcji
Antymat: Cześć, mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem?
Dla funkcji:
f1(x) = 3x + 5
f2(x) = 2x2+1
f3(x) = 4/x
Znajdź złożenie f1 o f2 o f3
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie w krokach.
Dziękuję za pomoc!
5 lis 07:59
piotr: f1 o f2 o f3 = f1(f2(f3(x))) = f1(f2(4/x)) = f1(2(4/x)2+1) = 3(2(4/x)2+1) + 5
5 lis 08:14
Antymat: Dzięki! Łatwa sprawa!
5 lis 10:34
5-latek: W sumie latwa sprawa jesli sie wie dlaczego akuratnie tutaj mozna dokonac zlozenia .
Teraz odpowiedz na pytanie . czy zawsze mozemy dokonac zlozenia funkcji?
jesli nie to dlaczego ?
5 lis 11:18