Równanie różniczkowe
oksi: Rozwiąż równanie różniczkowe:
| | 1 | |
y' + ( |
| − tg x) = cosx − x |
| | x | |
| | C | |
Z równania jednorodnego wyliczam y: y = |
| |
| | x*cosx | |
I teraz stosuję metodę przewidywań dla cosx.
y
1 = Asinx + Bcosx
y
1' = Acosx − Bsinx
| | 1 | |
Acosx − Bsinx + ( |
| − tg x)(Asinx + Bcosx) = cosx |
| | x | |
No i zaczynają się schody, bo nie wiem za bardzo jak to przyrównywać, gdy jest ten tg x oraz
1/x.
Prosiłbym o pomoc.
4 lis 23:54
Mariusz:
Czyżby brakowało jakiejś literki
Domyślam się że miało być liniowe a jest gotowe do scałkowania
5 lis 05:27
oksi: Tak, brakuje y.
| | 1 | |
y' + ( |
| − tgx)y = cosx − x |
| | x | |
5 lis 09:33
oksi: nikt?
6 lis 00:15
Mariusz:
Wygodniej byłoby uzmiennić stałą albo z czynnika całkującego skorzystać
6 lis 03:01