Zadanie z parametrem
Izydor: Rozwiąż równanie:
√2x+5−1=x
Moje pytanie i prośba jest następująca:
Czemu do rozwiązań nie należy x=−2 skoro dziedzina to x∊(−2,5;
∞)?
4 lis 23:10
Janek191:
Bo 0 ≠ − 2
4 lis 23:12
opiekacz_do_chleba: √2x+5=x+1
x+1≥0
x≥−1
4 lis 23:13
Izydor: Tak, to jest oczywiste ale z czego takie ograniczenie ma wynikać?

Jak je wyprowadzić?
4 lis 23:15
Izydor: Dzięki
4 lis 23:15
5-latek: Mozesz policzyc metoda analizy starozytnych ale na koncu musisz pamietac o sprawdzeniu
rozwiazan . koniecznie
4 lis 23:18