Szeregi
Jack: Niedlugo kolokwium z pochodnych szeregow itd.
Wiec.mam pytanie czy dobrze licze szeregi.
Np. Zad 1. Znajdz wzor na sume S
n i zbadaj zbieznosc szeregu.
| | 300 | |
a) ∑ od n=1 do ∞ ( |
| ) |
| | 2n | |
Zatem
Ta suma to nic innego jak
| | 1 | | 1 | | | |
300*∑( |
| ) = 300*( |
| * |
| ) = |
| | 2n | | 2 | | | |
A zbieznosc to wystarczy granica?
| | 1 | |
Lim (300(1 − ( |
| ) n)) = 300  |
| | 2 | |
n−−>
∞
Cos mi ta granica nie pasuje.
Ogolnie pytanie czy tak to sie liczy?
Jakiekolwiek komentarze mile widziane bo wolalbym.miec 100% pewnosci
4 lis 22:42
opiekacz_do_chleba: przecież to nic innego jak szereg geometryczny
4 lis 22:46
4 lis 23:05
Jack: Ja wiem co to jest pabie opiekacz.
Ale mi chodzi o zapis. Czy moge dac taka odpowiedz do tak przedstawionego pytania
4 lis 23:11
PW: Zapis zły. Najpierw piszesz, że liczysz sumę szeregu, błędnie stosujesz wzór na sumę szeregu
geometrycznego (skąd tam n?), a na koniec piszesz, że to jest jakieś Sn.
Wzoru na sumę szeregu geometrycznego nie trzeba uzasadniać, stosujemy go wprost jako wiedzę z
liceum.
5 lis 11:36
Jack: bo ja napisalem wzor na sume ciagu...
| | | |
gdybym napisal na szereg S = |
| = 1 |
| | | |
to by wyszlo, ze suma tego szeregu to 300*1
5 lis 18:00
Iryt:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
300*∑ |
| =300* |
| * |
| |
| | 2n | | 2 | | 1−12 | |
5 lis 18:05
Iryt:
=300
5 lis 18:05
Jack: to moge stosowac wzor na szereg ? ; o
5 lis 18:07
Jack: bo na cwiczeniach musielismy inaczej, np.
∞
n=1
no to tak pisalismy.
lim S
n = 1
n−>
∞
5 lis 18:12
Iryt:
To pisz tak, jak na ćwiczeniach pokazano.
5 lis 19:01
PW: ... chociaż to krok do tyłu. Naukowcy nie wiedzą, że uczeń szkoły średniej zna (z dowodem) wzór
na sumę szeregu geometrycznego?
5 lis 19:04