Wielomiany
Ola: Wielomiany W(x) = ax(x+b)
2 i V(x) = x
3+2x
2+x są równe. Wyznacz a i b.
Błagam, muszę to zrobić na jutro. A nic z tego nie kumam.
4 lis 22:00
zef: zacznijmy od w(x)
ax(x
2+2xb+b
2)
ax
3+ax
2b+axb
2
x
3a+x
2(ab)+x(ab
2)
porównajmy go z wielomianem v(x)
x
3a+x
2(ab)+x(ab
2)=x
3+2x
2+x
widzimy że:
a=1
a*b=2 ⇒b=2
I dalej chyba źle przepisałaś wielomiany

, albo prosta odpowiedź że te wielomiany nie są
równe.
4 lis 22:03
Ola: Taka jest odpowiedź! Dzięki. Kiedyś spróbuję to ogarnąć
4 lis 22:09
5-latek: Kiedys ? To znaczy kiedy ?
Pewnie w lipcu 2017r ,bo w sierpniu poprawa .
4 lis 22:11
zef: Nic nie trzeba ogarniać wielomiany są równe kiedy współczynniki przy każdej potędze są takie
same czyli np.
w(x)=6x
3+4x+3
v(x)=ax
3+bx+c
v(x)=w(x) dla a=6,b=4,c=3
4 lis 22:11