Wielomiany
Adam: Reszta z dzielnia W(x)=2x10+8x4−7x3+1 przez dwumian x+1 wynosi...
Da się to zrobić inaczej niż ze schematu hornera? Jest tu coś do zauważenia?
4 lis 21:43
Eta:
W(−1)=r ⇒ r= ......=18
4 lis 21:45
zef: w(−1)=R
To będzie twoja reszta z dzielenia
4 lis 21:45
Adam: Dziękuje
4 lis 21:48
5-latek: Ja widzisz da rade i mozna coś zauwazyc
A co bedzie jak do matury zapominisz o tym ? Moze tego Hornera tez sie dobrze naucz jednak
4 lis 21:49
Adam: Zrobiłem Hornerem , bo miałem na lekcji ale jakieś długie to było stąd wniosek da się szybciej
4 lis 21:50
zef: Zawsze można pisemnie dzielić ale tutaj zajęło by to dosyć długo.
4 lis 21:51
5-latek: Dobrze

Zapamietaj sobie tez
Twierdzenie (pewnie masz je w ksiazce tylko kto tam zaglada

Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x−a jest rowna W(a)
Dowod tego tweirdzenia masz w ksiazce (zajrzyj
4 lis 21:55
Eta:
2 0 0 0 0 0 8 −7 0 0 1
−1 −2 2 −2 2 −2 2 −10 17 −17 17
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 −2 2 −2 2 −2 10 −17 17 −17 18 −−R
4 lis 21:57
5-latek:
4 lis 21:58