Reguła mnożenia
Pati18773: Pomoże ktoś ?
Z cyfr: 0,1,2,...,n tworzymy liczby trzycyfrowe. Wyznacz n, wiedząc, że wszystkich takich liczb
jest 100 jeśli:
a) cyfry mogą się powtarzać
b) cyfry się nie powtarzają
W a wyszlo mi 5 gdzie powinno byc 4 a w b to nie wiem
4 lis 21:10
opiekacz_do_chleba: a) n*(n+1)*(n+1)=100
n3+2n2+n−100=0
(n−4)(n2+6n+25)=0
n=4
masz n+1 cyfr, nie n
4 lis 21:16
opiekacz_do_chleba: b) n*n*(n−1)=100
n3−n2−100=0
(n−5)(n2+4n+20)=0
n=5
4 lis 21:18
Pati18773: Mozna dokladniej wyjasnic ?
4 lis 22:31
opiekacz_do_chleba: masz jakieś 0≤n≤9
a) na pierwszym miejscu może stać każda oprócz zera, w sumie n cyfr
na drugim i trzecim może stać każda cyfra, czyli n+1 cyfr
b) na pierwszym miejscu może stać każda oprócz zera, tak jak w a)
na drugim może stać każda oprócz tej wcześniejszej, czyli n+1−1=n cyfr
na trzecim może stać każda oprócz dwóch poprzednich, n+1−2=n−1 cyfr
4 lis 22:41