Jak mam wyliczyć S bo chyba to jest mi potrzebne do napisania tego równania
patimonek: napisz równanie okręgu do którego należy punkt P (9,9), współśrodkowego z okręgiem o równaniu
x2 −10x + y2 −12y +52 =0
4 lis 19:46
opiekacz_do_chleba: (x−5)2+(y−6)2+...=0
S(5, 6)
(9−5)2+(9−6)2=r2
r2=25, r=5
(x−5)2+(y−6)2=52
4 lis 19:52
piotr: x2 −10x + y2 −12y +52 =0 ⇒ (x−5)2+(y−6)2 = 9
(9−5)2+(9−6)2 = 25
⇒(x−5)2+(y−6)2 = 25
4 lis 19:55
5-latek: Mozna tez bezposrednio z postaci ogolnej policzyc wspolrzedne srodka okregu
4 lis 19:58
Eta: ?
4 lis 20:01
patimonek: r nie równa się 3?
√52 + 62 −52 = √25+36−52 = √9 = 3
4 lis 20:03
patimonek: aa już rozumiem swój błąd

dzięki za pomoc
4 lis 20:07
piotr: 3 to promień okręgu danego, a 5 to promień okręgu szukanego
4 lis 20:08
Eta: ? był do 5−latka
4 lis 20:12
5-latek: No tak
Prosze wybaczyc
poprawiam
| | √a2+b2−4c | |
r= |
| i a2+b2−4c>0 |
| | 2 | |
4 lis 20:23