Zadanie z parametrem
Izydor: Dla jakich wartości parametru m najmniejsza wartość funkcji f należy do podanego przedziału?
f(x)= (m−1)x
2 + 3mx + 4 + 2m, (−
∞,0)
Warunki jak rozumiem:
m>1
q<0
Δ=m
2−8m−16
Tutaj wtedy i tylko wtedy? Ktoś pomoże?
4 lis 19:24
Jerzy:
(m2 −8m −16)(2m − 2) < 0
4 lis 19:29
Izydor: Dzięki
4 lis 19:34
Izydor: Trochę narobiłem błędów przepisując tutaj swoje wyniki ale doszedłem do rozwiązania.
Δ=m
2−8m+16
(−m
2+8m−16)(2m−2)<0
m=4 − podwójne rozwiązanie
m=1
ł. warunki
m∊(1,4)u(4,
∞)
4 lis 19:55