help!
Wydi: Wiedząc, że dla pewnego ciągu geometrycznego an o wyrazach dodatnich prawdziwa
jest równość S14 = 5⋅S7 oblicz iloraz tego ciągu. Symbol Sn oznacza sumę
n początkowych wyrazów ciągu an
10 sty 18:21
Eta:
Należy rozpatrzeć te sumy dla q = 1 i q≠1
S
14= 5*S
7 to dla q= 1
mamy: a
1*14 =5*a
1*7 => a
1 =0 −−− odrzucamy , bo ciąg ma mieć wyrazy dodatnie
zatem q≠1
pozostaje : dla q≠1
| | 1−q14 | | 1 −q7 | |
a1* |
| = 5a1 |
| / * (1−q)/a1
|
| | 1−q | | 1−q | |
1−q
14= 5( 1−q
7) rozkładamy lewą stronę ze wzoru a
2 −b
2 = (a−b)(a+b)
to: ( 1−q
7)(1+q
7)= 5(1−q
7) / : ( 1−q
7)
1+q
7= 5 => q
7= 4
Odp:
q= 7√4
11 sty 02:00
Wydi: Dzięki
11 sty 17:42