zbiory
Tomek a Tomek : Wykaż, że jeśli zdarzenia A,B ⊂ Ω spełniają warunek P(A n B) = P(A)*P(B) to
P(A \ B) = P(A)*P(B')
Proszę o dokładne rozpisanie.
Z góry dziękuję za pomoc !
4 lis 16:38
Jack:
z def. prawdopodobienstwa warunkowego
skoro P(A∩B) = P(A)*P(B)
no to
| P(A∩B) | | P(A)*P(B) | |
| = |
| = P(A) |
| P(B) | | P(B) | |
dlaczego tam jest P(B') ?
4 lis 17:11
Tomek a Tomek : tak jest w poleceniu
4 lis 17:15
5-latek: Daj screma tutaj na forum tego zadania .
4 lis 17:18
PW: Myślę, że A\B to nie jest "A przy warunku B", lecz "różnica zbiorów A i B" − to co należy do A
i nie należy do B..
4 lis 17:21
opiekacz_do_chleba: P(A \ B) = P(A)−P(A∩B) = P(A)−P(A)*P(B)=P(A)*(1−P(B))=P(A)*P(B')
4 lis 17:25
Jack: hmm, pomyslalem ze to warunkowe gdyz wiekszosc osob zapisuje kreske "ukosna" zamiast pionowej,
a ma na mysli warunkowe
4 lis 17:27
PW: … i wszystko jasne.

Pod warunkiem, że widzimy skąd się bierze pierwsza równość.
4 lis 17:29