geometria
Paraa cziraa firra tongaaaa: W kole o środku ,,o" i o promieniu 4 poprowadzono cięciwę AB. Oblicz pola figur na jakie
cięciwa podzieliła koło jeśli pole trójkąta AOB wynosi 4√2.
Proszę o pomoc, podpowiedź
10 sty 18:18
ula: PΔ=
12c*b*sinα
PΔAOB=
12r
2sinα
| | √2 | |
4√2=12*16*sinα → sinα= |
| → α=45
|
| | 2 | |
zamień teraz miarę stopniową na łukową
P odcinka koła
P=
x2*r
2−
12*r
2*sinx
x to jest miara łukowa kąta
| | 16π | | 16p{2} | |
P= |
| − |
| =2π−4√2
|
| | 8 | | 2*2 | |
mam nadzieję, że się nie pomyliłam w obliczeniach
P figury większej= Po−2π+4
√2
10 sty 19:07