aaa
PrzyszlyMakler: Witam. Widziałem już wiele sposobow rozwiazania tego zadania, ale jeszcze nikt nie zrobił, jak
ja zacząłem, ale nie umiem skończyć.
| | a+b | | 1 | |
Udowodnij , że jeżeli a2 + b2 =7ab to logc |
| = |
| (logca + logcb) |
| | 3 | | 2 | |
(a−b)
2= 5ab
I teraz chcę doprowadzić stronę prawą do wyglądu lewej.
No i niestety dalej nie potrafię. Umiałby ktoś zrobić to zadanie takim sposobem? Wiem, że
wyznaczyć a+b jest łatwiej, ale na początku tylko na coś takiego wpadłem i chciałbym umieć
wykonać dowód "z mojego pomysłu". Dziękuję bardzo za pomoc z góry.
4 lis 15:29
Ajtek:
a
2+b
2+2ab=7ab+2ab
(a+b)
2=9ab
Ja bym z tej strony poszedł.
4 lis 15:36
Mila:
MaklerNie możesz tak zrobić , bo nie wiesz, czy a−b jest dodatnie , a to jest wg Twojego
sposobu
liczba logarytmowana.
Możesz zacząć tak jak podpowiedział Ajtek i pięknie wyjdzie.
4 lis 15:55
Metis: Makler nadal pracujesz?
4 lis 15:56
Mila:
A Ty Metisku nie na uczelni?
4 lis 15:57
Ajtek:
Cześć
Mila,
Metis 
.
4 lis 16:13
PrzyszlyMakler: Cześć, w sumie to bezpieczniej dodawać, nie pomyślałem o tym, bo w założeniu było, że a, b > 0.
Dzięki Ajtek.
@Metis, nie pracuje. Właśnie kończę I część Kiełbasy, kasa z pracy w wakacje starczy na ten rok

. Tylko jakoś nie mogę się zabrać za naukę geografii, w szkole było łatwiej, jednak te
sprawdziany jakoś motywowały i można było sprawdzić postępy.

Dziękuję wszystkim, a Milu, może mogłabyś jeszcze trochę o tym opowiedzieć? Dlaczego nie mogę
wyznaczyć z (a−b)
2? Chcę się nauczyć takiej logiki co kiedy mogę

.
4 lis 16:38
Metis: Milu dziś miałem tylko jedna godzine Algebry i wolne
4 lis 16:39
Mila:
(a−b)2 pod logarytmem też nie może być , bo dla a=b jest zerem
a−b może być ujemne dla a<b.
a+b jest bezpieczne dla a>0 i b>0
4 lis 17:30
PrzyszlyMakler: Oki. Dziękuję bardzo Milu
4 lis 20:17
Mila:
4 lis 20:36
Metis:
4 lis 20:37
Ajtek:
Mila
4 lis 21:22
4 lis 21:28