matematykaszkolna.pl
aaa PrzyszlyMakler: Witam. Widziałem już wiele sposobow rozwiazania tego zadania, ale jeszcze nikt nie zrobił, jak ja zacząłem, ale nie umiem skończyć.
 a+b 1 
Udowodnij , że jeżeli a2 + b2 =7ab to logc

=

(logca + logcb)
 3 2 
(a−b)2= 5ab
 (a−b)2 
ab =

5 
I teraz chcę doprowadzić stronę prawą do wyglądu lewej.
1 

(logca + logcb)
2 
1 

(logcab)
2 
1 (a−b)2 

(logc

)
2 5 
 (a−b)2 
logc[

](1/2)
 5 
 a−b 
logc

5 
No i niestety dalej nie potrafię. Umiałby ktoś zrobić to zadanie takim sposobem? Wiem, że wyznaczyć a+b jest łatwiej, ale na początku tylko na coś takiego wpadłem i chciałbym umieć wykonać dowód "z mojego pomysłu". Dziękuję bardzo za pomoc z góry. emotka
4 lis 15:29
Ajtek: a2+b2+2ab=7ab+2ab (a+b)2=9ab
 (a+b)2 
ab=

9 
Ja bym z tej strony poszedł.
4 lis 15:36
Mila: MaklerNie możesz tak zrobić , bo nie wiesz, czy a−b jest dodatnie , a to jest wg Twojego sposobu liczba logarytmowana. Możesz zacząć tak jak podpowiedział Ajtek i pięknie wyjdzie.
4 lis 15:55
Metis: Makler nadal pracujesz? emotka
4 lis 15:56
Mila: A Ty Metisku nie na uczelni?
4 lis 15:57
Ajtek: Cześć Mila, Metis emotka.
4 lis 16:13
PrzyszlyMakler: Cześć, w sumie to bezpieczniej dodawać, nie pomyślałem o tym, bo w założeniu było, że a, b > 0. Dzięki Ajtek. @Metis, nie pracuje. Właśnie kończę I część Kiełbasy, kasa z pracy w wakacje starczy na ten rok emotka. Tylko jakoś nie mogę się zabrać za naukę geografii, w szkole było łatwiej, jednak te sprawdziany jakoś motywowały i można było sprawdzić postępy. emotka Dziękuję wszystkim, a Milu, może mogłabyś jeszcze trochę o tym opowiedzieć? Dlaczego nie mogę wyznaczyć z (a−b)2? Chcę się nauczyć takiej logiki co kiedy mogę emotka.
4 lis 16:38
Metis: Milu dziś miałem tylko jedna godzine Algebry i wolne emotka
4 lis 16:39
Mila: (a−b)2 pod logarytmem też nie może być , bo dla a=b jest zerem a−b może być ujemne dla a<b. a+b jest bezpieczne dla a>0 i b>0
4 lis 17:30
PrzyszlyMakler: Oki. Dziękuję bardzo Milu emotka
4 lis 20:17
Mila: emotka
4 lis 20:36
Metis: emotka emotka
4 lis 20:37
Ajtek: Mila emotka
4 lis 21:22
Mila: emotka emotka emotka
4 lis 21:28