Liczby zespolone w=z/(iz+4)
Haze323: Narysuj zbiór wszystkich liczb zespolonych dla których
a) w jest liczbą rzeczywistą
b) w jest liczbą urojoną
w=
Z iZ+4
Bardzo proszę o pomoc oraz o wytłumaczenie krok po kroku rozwiązania
4 lis 14:42
Mila:
A jak próbowałeś?
4 lis 15:59
Haze323: Szczerze to nawet nie wiem jak zacząć. Próbowałem pomnożyć górę i dół przez liczbę sprzężoną do
mianownika, ale to chyba nie tędy droga.
4 lis 16:03
Mila:
Dobrze zacząłeś, teraz jestem chwilowo zajęta, po 17 pomogę.
z=x+iy gdzie x,y∊R
| | (x+iy) | | (x+iy) | |
w= |
| = |
| = |
| | i*(x+iy)+4 | | ix−y+4 | |
| | (x+iy) | | (x+iy)*[(−y+4)−x] | |
|
| = |
| = |
| | (−y+4)+ix | | (−y+4)2+x2 | |
Wymnóż w liczniku, ja później napiszę resztę
4 lis 16:17
Mila:
Zgubiłam i w liczniku:
| (x+iy)*[(−y+4)−ix] | |
| |
| y2−8y+16+x2 | |
4 lis 16:51
Haze323: Licznik mi wyszedł (4x−x2)+(4y−y2)i. Czy teraz mam to traktować jako wyrazy liczby
zespolonej (a + bi) i podzielić przez mianownik?
4 lis 17:03
Mila:
| | −xy+4x−x2*i−y2i+4y i−xyi2 | |
w= |
| = |
| | (y−4)2+x2 | |
| | 4x−xy+xy+i*(−x2−y2+4y) | |
= |
| = |
| | (y−4)2+x2 | |
| | 4x+i*(−x2−y2+4y) | |
= |
| = |
| | (y−4)2+x2 | |
| | 4x | | (−x2−y2+4yi) | |
= |
| + |
| *i |
| | (y−4)2+x2 | | (y−4)2+x2 | |
w∊R⇔
| (−x2−y2+4y) | |
| =0 i x≠0 i y≠4 |
| (y−4)2+x2 | |
−x
2−y
2+4y=0 /*(−1)
x
2+y
2−4y=0
x
2+(y−2)
2=4 okrąg S=(0,2) r=2
z≠(0,4)
Sprawdź (0,0)
4 lis 17:26
Haze323: Dzięki wielkie

. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten zbiór tyczy się liczb
rzeczywistych i urojonych czy tylko rzeczywistych?
4 lis 17:34
Mila:
Napisałam w∊R
teraz:
w− czysto urojona⇔
4x=0 i y−4≠0⇔
x=0 i y≠4⇒ będzie oś y bez punktu (0,4) i (0,0)
punkty (0,y) i y≠4
1) dla punktu (0,4) czyli dla z=4i mamy
| | 4i | | 4i | |
w= |
| = |
| sprzeczność |
| | i*4i2+4 | | 0 | |
2) dla z=0 mamy
| 0 | | 0 | |
| = |
| =0 liczba rzeczywista |
| i*0+4 | | 4 | |
3) z=0+iy i y≠4 i y≠0
| | iy | | yi | |
w= |
| = |
| liczba czysto urojona. |
| | i*iy+4 | | −y+4 | |
4 lis 18:28