Prawdopodobieństwo całkowite
studentka: | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
Niech ([0,1], ni) A=[0, |
| ] B=[ |
| , |
| ] C=[0, |
| ] v [ |
| , |
| ]. |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Czy zdarzenia A,B,C są parami niezależnych?
4 lis 13:40
Olgaaa: podbiję
4 lis 15:04
PW: Co to jest "ni"?
| | 1 | | 1 | | 3 | |
Co oznacza [0, |
| ]∨[ |
| , |
| ]? |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Dlaczego dałaś hasło "Prawdopodobieństwo całkowite", gdy pytają o niezależność zdarzeń?
4 lis 16:16
studentka: PW, ni to jest miara kąta. Nie wiedziałam jak to inaczej zapisać.
Na zajęciach profesor nam podał temat: Prawdopodobieństwo całkowite. Następnie podał zadania,
które mamy zrobić i w tych zadaniach jest to jako pierwsze.
ten znaczek v oznacza sumę
4 lis 17:44
PW: Ja się zabiję. Jakiego znowu kąta? Napiszmy "mi", skoro nie ma "ni"
Rozumiem, że para ([0, 1], μ) jest przestrzenią probabilistyczną. μ to funkcja, która
podzbiorom [0, 1] przyporządkowuje liczby nieujemne. Gdzie tu widać jakiś kąt?
4 lis 17:57
studentka: Nie rozumiem dlaczego masz do mnie pretensje. Jest to dla mnie nowy temat, pierwszy raz to
widzę na oczy, mam problem, więc pytam jak to rozwiązać. Przepisałam słowo w słowo to, co nam
profesor podyktował.
4 lis 18:12
PW: Nie mam pretensji, niby dlaczego. Po prostu chcę znać definicję funkcji μ, inaczej zadania nie
rozwiąże się.
Widzę, że nie rozumiesz treści zadania.
Mogę się domyślać, że μ(D) oznacza "długość zbioru D" (sumę długości jego "kawałków"), ale to
kiepski sposób rozwiązywania − domyślać się.
4 lis 18:21
studentka: a masz może jakiś pomysł na to?
4 lis 20:12
PW:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
μ(A)•μ(B) = |
| • |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
μ(A∩B) = μ(A)•μ(B) − zdarzenia A i B są niezależne.
Podobnie trzeba sprawdzić dla zdarzeń A i C oraz B i C.
5 lis 11:52
studentka: okej, dziękuję bardzo
5 lis 18:35