Parzystosc funkcji
Electron: y=1/2 (ax − a(−x)) mam sprawdzic czy jest parzysta funkcja czy nieparzysta
wystarczy sprawdzic czy 1/2 (ax − a(−x)) = − (1/2 (ax − a(−x))) ?
4 lis 11:53
Jerzy:
policz f(−x)
jeśli f(−x) = f(x) − parzysta
jeśli f(−x) = −f(x) − nieparzysta
4 lis 11:56
Jerzy:
To jest funkcja nieparzysta.
4 lis 11:56
Electron: a nie parzysta? bo f(−x) = 1/2 (a−x + ax) ?
4 lis 12:25
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
f(−x) = |
| (a−x − ax) = − |
| (ax − a−x) = − f(x) |
| | 2 | | 2 | |
4 lis 12:28
Electron: Ja tam zrobilem blad, tam powinno byc + miedzy ax a a−x
4 lis 12:51
Electron: a powiedz mi jak mozna rozbic to? y=2x−x4
4 lis 13:22
Jerzy:
Co znaczy rozbić ?
4 lis 13:30
Electron: ogolnie ogladajac wykres jest ta funkcja parzysta
y=2x/2x4 a y(−x)=2x4/2x
4 lis 13:31
Electron: chociaz nie ma to dla mnie sensu poniewaz podstawiajac przypadkowe cyfry np −2 uzyskam 2−18
a podstawiajac 2 uzyskam 2−14
4 lis 13:34
Jerzy:
Ta funkcja nie jest parzyta.
4 lis 13:39
Electron: Dobra to chcialem wiedziec tylko

, dzieki Tobie zrozumialem zagadnienie −> Dziekuje bardzo

!
4 lis 13:47