matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jakie liczby naturalne spełniają równanie?
Maryla27:
1
1
1
+
=
a
b
109
Proszę o pomoc.
4 lis 09:50
===:
a+b
1
=
⇒ 109a+109b=ab
ab
109
109b
109a−ab=−109b ⇒ a=
b−109
skoro a i b są liczbami naturalnymi to b>109 np b=110 a=11990
4 lis 10:07