matematykaszkolna.pl
Kwadratowa Puma: rysunekW trojkacie ABC jest AB=2 i AC=BC . ∡ACB=90o W trojkat ABC wpisano trojkat LMK tak ze M jest srodkiem AB . Punkt L ∊AC ,a punkt K∊BC i KL||AB Zbadaj pole trojkata LMK jako funkcje dlugosci odcinka CL . Sporzadz wykres x= dlugosc CL y=SLMK Bedzie to trojkat postokatny rownoramienny Skoro AB=2 to AC=BC=2 Narysowalem sobie pare trojkatow LMK i widze ze beda to trojkaty rownoranienne gdzie podstawa (a) tego trojkata wynosi a= 2x Teraz do wyliczenia pola tego trojkata potrzebuje wysokosc Wysokosc oblicze z twierdzenia Pitagorasa ale musze miec dlugosc odcinka LM policzona Ale proszse o podpowiedz jak policzyc
4 lis 00:19
Puma: Teraz wlasnie zauwazylem ze ja moge wysokosc tego trojkata LMK policzyc inaczej (ale i tak nie dokonca wiem jak to zapisac Bo tak skoro to jest trojkat prostokatny rownoramienny to wysokosc trojkata ABC h=1 Teraz pytanie . jak bedzie sie zmieniac wysokosc trojkata LMK gdy bedzie sie zmieniac dlugosc odcinka CL ?
4 lis 00:47
Eta:
 x2 
h= 1−

2 
4 lis 01:08
Puma: Dziekuje Pani emotka Teraz pole tego trojkata moge zapisac tak
 x2 x2 
y=

(1−

)
 2 2 
Rano juz sobie dokocze obliczenia czyli xmax i ymax jeszce raz dziekuje emotka
4 lis 01:14
Puma: rysunek
 x2 2x2 
y=

i 0<x<2
 2 4 
 x2 x2 
y=

2 2 
 2 2 
xmax = −

{−1}=

= 0,5AC
 2 2 
 1 2 1 
ymax}=

=

2 8 4 
Teraz mam klopot tez z wykresem bo nie wiem czy zostawic tylko ta czesc co jest nad osia OX?
4 lis 09:44
Puma: Ktos pomoze ?
4 lis 12:20
Puma: Moze ktos narysowac wykres do tego zadania , lub ewentualnie powiedziec czy moj jest dobry ?
4 lis 16:42
Puma:
4 lis 19:20
Mila: rysunek Miejsca zerowe P(x) to x=0,x=2
 1 2 
P(x)=−

x2+

x
 2 2 
 2 
xw=

2 
 1 
ymax=

4 
4 lis 19:23
Puma: dziekuje Pani emotka Teraz juz wiem ze tylko ta czesc mad osia OX . Zle wpisalem do programu rysujacego wykresy (teraz to zauwazylem .
4 lis 19:35