Bazy, układy niezależne
Kanapka: Oznaczmy przez W przestrzeń rozwiązań układu równań liniowych
x1 − x2 + x3 − 2x4 + x5 = 0
3x1 + 4x2 − x3 + x4 + 3x5 = 0
x1 − 8x2 + 5x3 − 9x4 + x5 = 0.
Spośród wektorów v1 = (−3, 4, 7, 0, 0), v2 = (−3, 6, 7, −2, −2), v3 = (3, 4, 7, 0, 2) oraz
v4 = (0, −1, 0, 1, 1) wybierz maksymalny podzbiór liniowo niezależny złożony z wektorów
przestrzeni W i uzupełnij go do bazy tej przestrzeni.
NO, ten układ równań to rozwiązać jest dość łatwo macierzą i wychodzą mi wyniki takie, że jak
zapisze te rozwiązania w takiej postaci sum iloczynów z oarametrami x4, x5 no to te wektory
podane da się uzyskać mnożąc np przez 7 te rozwiązania. Ale ja nie za bardzo rozumiem o co
mnie pytają w zadaniu... Jaki to będzie podzbiór liniowo niezależny?
Pomocy
4 lis 00:03
Kanapka: Halooo? Pomocy
4 lis 00:37