proszę
gosiul: W pudełku znajduje się 10 kul białych i 14 kul czarnych ,losujemy trzy kule .Sporządź drzewo
tego doświadczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo :
a) zdarzenia A ,że wylosowano dwie kule białe
b)zdarzenia B,że wylosowano co najmniej kule czarne
c) zdarzenia C , że wylosowano co najmniej jedną kule czarną
3 lis 22:33
Bogdan:

Był tu kiedyś na forum gość, który nazywał metodę z drzewkami krzakoterapią.
Proponuję takie rozwiązanie
| | | 24*23*22 | |
|Ω| = | = |
| = 12*23*22 |
| | 1*2*3 | |
| | | | | 10*9 | | 45*14 | |
|A| = | * | = |
| *14 = 45*14, P(A) = |
| = ... |
| | | 1*2 | | 12*23*22 | |
| | | | | | | | | |B| | |
|B| = | * | + | * | = ... , P(B) = |
| = ... |
| | | | | |A| | |
| | | | |
|C'| = | * | = ... , |C| = |Ω} − |C'|, P(C) = ... |
| | |
3 lis 23:50
Eta:
3 lis 23:51
Bogdan:
3 lis 23:57
Mila:

A−wylosowano dwie kule białe
| 10 | | 9 | | 14 | | 10 | | 14 | | 9 | | 14 | | 10 | | 9 | |
P(A)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| |
| 24 | | 23 | | 22 | | 24 | | 23 | | 22 | | 24 | | 23 | | 22 | |
4 lis 00:01
Eta:
I mamy piękny "krzaczek"

jak mawiał
Gustlik ... niczym "dżungla Amazońska"
4 lis 01:24
Mila:
I nie ma powodu do ironii, zadanie rozwiązane ( nie w całości) zgodnie z poleceniem.
4 lis 15:32