matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Bryl:
rozwiąż nierówność sinxcosx(cos
2
x−sin
2
x)≥1/4
3 lis 22:19
opiekacz_do_chleba:
zwijam do wzoru na sin(2x)=2sinxcosx oraz cos
2
x−sin
2
x=cos(2x)
1
1
sin(2x)cos(2x)≥
2
4
1
1
sin(4x)≥
4
4
sin(4x)≥1 sin(4x)=1
3 lis 22:23