Czy ta funkcja jest równowartościowa?
Dżonyyy: Zad. Czy ta funkcja jest równowartościowa?
f(x) = 2−log5x
3 lis 21:47
piotr: a może czy funkcja jest różnowartościowa?
3 lis 21:51
Dżonyyy: No tak. W pytaniu miało być słowo: "różnowartościowa"
3 lis 21:53
Dżonyyy: Przepraszam ale mam takie coś na studiach, a w liceum niestety nie miałem rozszerzonej
matematyki
3 lis 21:54
opiekacz_do_chleba: f(x1)=f(x2)
2−log5(x1)=2−log5(x2)
log5(x1)=log5(x2)
korzystając z faktu że log5x jest różnowartościowa
x1=x2
funkcja f jest różnowartościowa
3 lis 22:00
Dżonyyy: lx − 2l
W tym przypadku też tak robimy?:
f(x1) = f(x2)
lx − 2l = lx − 2l
3 lis 22:32
Puma:

Ta funkcja nie jest roznowartosciowa
Wystarczy narysowac sobie jej wykres .
3 lis 22:37
Dżonyyy: Ok. Dziękuję za rysunek

tylko jak rozwiązać to równanie?
3 lis 22:46
Puma: tego nie rozwiazujesz
Po prostu podajesz kontrprzykald
f(0)= f(4) =2
Roznowartosciowa to dla kazdego argumentu z dziedziny jest inna wartosc funkcji
3 lis 22:50
Dżonyyy: Ok dzięki
3 lis 23:02