geometria analityczna
Kamil: Bardzo proszę o pomoc, krok po kroku co trzeba tu zrobić

Nie mogę korzystać z okręgu.
W trójkącie prostokątnym ABC (|<ABC|=90stopni) dwa wierzchołki mają współrzędne A(4,−5) i
C(−8,5). Wyznacz współrzędne wierzchołka B, wiedząc, że pole ΔABC jest równe 61.
3 lis 21:25
5-latek : Wyjasnij mi co to znaczy Nie moge korzystac z okregu ?
3 lis 21:36
Eta:

P(ABC)=60 ( a Ty napisałeś 61
odp:
B( −8,−5) lub B( 4, 5)
3 lis 21:39
Kamil: B(3,6) lub B(−7,−6)
Napisałem jak jest w książce Eto.
3 lis 21:41
Kamil: @5−latek widziałem rozwiązania tego zadania z wykorzystaniem wpisywania okręgu w trójkąt, mam
to zrobić bez układu współrzędnych i dorysowywania okręgu
3 lis 21:42
===:
1. Napisz równanie prostej przez A i C i przekształć do postaci ogólnej
2. Znając pole trójkąta wyznacz jego wysokość opuszczoną na bok AC
Będzie to odległość punktu B od prostej
3. Układaj równanie na odległość punktu od prostej
itd
3 lis 21:59
Eta:

Sorry za wcześniejsze ( myślałam,że pole ma być 60
2 sposób
jeżeli P= 61 to można też za pomocą wektorów
B(x,y)
| | 2P | |
|AC|=2√61 to |AS|=√61 i z pola h= |
| ⇒ h=√61 |
| | |AC| | |
zatem |BS|= |AS|=
√61
i wektory AS i BS są prostopadłe i równej długości
S( −2,0)
AS=[6,−5] to z warunku prostopadłości BS= [5,6] lub [ −5, −6]
BS=[ −2−x, −y] ⇒ −2−x=5 i −y=6 lub −2−x= −5 i −y= −6
x= −7 i y=−6 lub x= 3 i y= 6
B(3,6) lub B( −7 , −6)
3 lis 22:30
Kamil: dziękuję
3 lis 22:44
Eta:
3 lis 22:46
piotr: a,b przyprostokątne
a*b=122; a2+b2=244 ⇒ a=√122 i b=√122
(x−4)2+(y+5)2=122; (x+8)2+(y−5)2=122 ⇒ x=−7, y=−6 lub x=3, y=6
3 lis 22:47