Rozwiąż równanie
Anix: log(logx)/log(logx
2−1)=2 tak mam podane ale nie wiem czy w mianowniku ten kwadrat tez
powinien być w nawiasie, ma wyjść brak rozwiązań
z góry dzieki
3 lis 20:39
opiekacz_do_chleba: logx>0 ∧ logx
2−1>0 ∧ log(logx
2−1)≠0
| | 1 | |
x>1 ∧ |
| <x<10 ∧ x≠10 ∧ x≠−10 |
| | 10 | |
log(logx)=2log(logx
2−1)
log((logx
2−1)
2)−log(logx)=0
(2logx−1)
2=logx
4log
2x−4logx+1=logx
4log
2x−5logx+1=0
x=10 lub x=
4√10
3 lis 20:55
opiekacz_do_chleba: oba rozwiązania nie należą do dziedziny zatem brak rozwiązań
3 lis 20:55