(iz)^3 = [(a+bi)i]^3=(ai+bi^2)^3=(-b+ai)^3
popopo: (iz)3 = [(a+bi)i]3=(ai+bi2)3=(−b+ai)3 dobrze myślę? Czy jest inny sposób już na samym
początku?
3 lis 20:00
opiekacz_do_chleba: (iz)3=i2*i*z3=−iz3
3 lis 20:02
popopo: Całe wyrażenie to (iz)3+(1+i)3=0. Z (1+i)3 wychodzi −2+2i. Mam teraz to doprowadzić do
postaci −iz3=−2+2i?
Obliczyć −i(a+bi)3 i podstawić?
3 lis 20:18
opiekacz_do_chleba: możesz równie dobrze podzielić przez (−i) i obliczyć pierwiastki ze wzoru de Moivra
3 lis 20:20
PW:
−iz3 = −2 + 2i
pomnożyć stronami przez i:
z3 = −2 − 2i
i szukać pierwiastków trzeciego stopnia z liczby
− 2(1 + i).
3 lis 20:28
popopo:
| | 5 | | 5 | |
z0=2(cos |
| π+isin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
| | −√6−√2 | | −√6+√2 | |
z1= |
| + ( |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
z
2=−
√2+
√2i
Tak powinno wyjść? Mogę z
0 sprowadzić do jeszcze prostszej postaci?
3 lis 20:58