matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja kwadratowa
domii:
1
f(x)=−
x
2
−
1
2
x+1
2
a)zapisz ten wzór w postaci kanonicznej b) wyznacz miejsce zerowe funkcji
3 lis 19:49
opiekacz_do_chleba:
1
1
1
1
a) f(x)=−
(x
2
+x−2)=−
((x+
)
2
−2
)
2
2
2
4
b) f(x)=0
1
1
1
−
((x+
)
2
−2
)=0
2
2
4
1
1
(x+
)
2
−2
=0
2
4
1
9
(x+
)
2
=
2
4
1
3
1
3
x+
=
lub x+
=−
2
2
2
2
x=1 lub x=−2
3 lis 19:56