Oblicz granice ciągu
Fanatyk19: Oblicz granicę ciągu, może mi ktoś pomóc ?
√n2+n+1−√n2+3
3√n3+n2+1−3√n3−n2+1
3 lis 19:41
Jack:
1) pomnoz przez tzw. sprzezenie (wiesz co to usuwanie niewymiernosci z mianownika ?)
3 lis 19:51
Jack:
| | √n2+n+1 + √n2+3 | |
lim (√n2+n+1 − √n2+3) * |
| = ... |
| | √n2+n+1+ √n2+3 | |
n−>
∞
3 lis 20:22
Fanatyk19: | √n2+n+1−√n2+3*√n2+n+1+√n2+3 | |
| |
| √n2+n+1+√n2+3 | |
| | n2+n+1−n2+3 | | n+4 | |
= |
| = |
| = i tutaj wychodził |
| | √n2+n+1+√n2+3 | | √n2+n+1+√n2+3 | |
| | 1 | |
stopień,ale coś mi nie wychodzi, wynik powinien wyjśc |
| |
| | 2 | |
3 lis 20:30
Fanatyk19: bład w liczniku wyjdzie n−2 lecz dalej nie wiem
3 lis 21:04