SpadłaZDrzewka: Jak najprościej rozwiązać równanie 2|x-2| + 3|2x-2| = 4
5 lis 18:12
umiem wszystko na 5: wcale go nie rozwiazywac
5 lis 18:16
izus: 2x - 4 + 6x - 6 = 4
2x + 6x = 4 +4 + 6
8x = 14
x = siedem czwartych
5 lis 18:21
SpadłaZDrzewka: chyba jednak to nie jest dobre rozwiązanie
5 lis 18:34
izus: to nie wiem mi tylko tak wychodzi
5 lis 18:37
marysia:
miejsca zerowe pod modułami to x=2 x =1
dla 1) x⊂ (-∞,1) 2) x∈<1,2) 3) x∈ <2,∞)
1) 2( -x +2) + 3(-2x +2)=4
-8x +10 =4
-8x = -6
x = 3/4 jest rozw. bo należy do przedziału 1)
2)
2( -x+2) +3( 2x -2) =4
4x -2 =4
x = 3/2 jest bo należy do przedziału 2)
3) 2(x -2) +3(2x -2) =4
8x -10 =4
8x = 14
x = 7/4 nie jest bo nie należy do przedziału 3)
odp: x = 3/4 x = 3/2

5 lis 18:37
SpadłaZDrzewka: dziękuję ślicznie!
5 lis 18:42
marysia: Rozumiesz to

? będę się cieszyć
5 lis 19:04
SpadłaZDrzewka: wydaje mi się ze rozumiem...

nie jest to aż tak skomplikowane...
5 lis 21:04
AGa: 4x-17x1/2+4=0
4 gru 04:01
AGa: 4x-17x1/2+4=0 pomoze ktoś
4 gru 04:01
Ewsztyk: 3(x+1)-2 prosze was pomozcie mi



!
9 mar 17:20
9 mar 17:21
9 mar 17:22
Matematyczka ^^: 3x+3−2
3x=−1/3
x= −1/3
9 cze 19:21
5-latek : Pobawie sie w jasnowidza i przyjme ze to tak jest 3(x+1)−2=0 to 3x+3−2=0 to 3x=2−3 to 3x=−1to
9 cze 22:20
asia: jak rozwiązać ∫5−7∫ − ∫−3+4∫ ?
21 gru 13:20
21 gru 13:23