Oblicz granicę funkcji
desperat: lim(x2x+5−x)
x dąży tutaj do minus nieskończoności.
Zrobiłem wspólny mianownik, wyciągnąłem x2 i wyszła mi granica zero a w odpowiedziach jest −5.
Nie wiem o co chodzi.
3 lis 19:24
opiekacz_do_chleba: wyszło ci
∞*0, na pewno nie 0
| | x2 | | −5x | |
limn→∞ ( |
| −x) = limn→∞ |
| = −5 |
| | x+5 | | x+5 | |
3 lis 19:33
jcb: | | x2 | | x2−x2−5x | | −5x | |
lim= |
| −x =lim= |
| = lim= |
| =−5 |
| | x+5 | | x+5 | | x+5 | |
oczywiscie wszedzi x dązy do −niesk
3 lis 19:34
desperat: Okej dzięki, już widzę błąd, miałem na dole x(x+5) nie mam pojęcia czemu... :c
3 lis 19:36