Sumy i różnice funkcji trygonometrycznej
Noniewiem: Porszę o pomoc w rozwiązaniu.
1/2sin2x +sin2x=cosx+sinx
3 lis 19:21
Noniewiem: | 1 | |
| sin2x +sin2x=cosx+sinx |
| 2 | |
3 lis 19:39
Noniewiem: sin2x +sin2x=cosx+sinx
3 lis 19:40
Noniewiem: | 1 | |
| sin2x +sin2x=cosx+sinx |
| 2 | |
3 lis 19:40
PW: Nic nie rozumiem, po co się tak miotasz − to są kolejne wersje równania, czy próby rozwiązania?
3 lis 19:45
Noniewiem: ten ostatni to jest poprawny sposób zapisu równania
3 lis 19:47
Noniewiem: Chciałem poprawić żeby było lepiej zapisane ale dopiero za 3 razem mi wyszło.
Ogólnie mam taki problem że dochodzę do momentu:
| | π | |
sinx*cosx + sin2x = √2 * cos( |
| − x) |
| | 4 | |
i nie wiem co zrobić dalej.
3 lis 19:53
PW:
| 1 | |
| (2sinxcosx) + sin2x = cosx + sinx |
| 2 | |
sinxcosx + sin
2x = cosx + sinx
sinx(cosx + sinx) = cosx + sinx
(cosx + sinx)(sinx − 1) = 0
3 lis 19:55
Noniewiem: Ok, dzięki, przekombinowałem ze swoim.
3 lis 19:59
5-latek : | | π | |
cosx+sinx= √2sin( |
| +x) tez |
| | 4 | |
3 lis 20:01