jakie jest prawdopodobienstwo
Arcani: Wybrano losowo rodzine z dwojgiem dzieci i okazalo sie, ze jedno z dzieci ma na drugie imie
franek. Jaka jehqt szansa, ze drugie dziecko jest chlopcem(nie wykluczamy, ze te ma na drugie
franek)
3 lis 19:20
PW: Idiotyczne. Dobrze przepisałeś, jehqt?
3 lis 19:48
3 lis 20:15
PW: Idiotyczne (możesz to powiedzieć autorowi zadań).
3 lis 20:42
3 lis 20:55
PW: deltami, nie ddeltami.
3 lis 21:04
3 lis 21:07
duzaklata: @PW sam jesteś idiotyczny bratku
p − prawdopodobieństwo że chłopiec ma na imię Franek
A − drugie dziecko to chłopiec
B − co najmniej jedno dziecko ma na imię Franek
mamy zdarzenia typu (c, c) (c, d) (d, c) (d, d) gdzie d−dziewczynka, c−chłopiec, z tym że
chłopiec może być frankiem albo nie
| | P(A,B) | |
chcemy mieć P(A|B)= |
| |
| | P(B) | |
P(B) = p + p + p(1−p) + (1−p)p + pp = 4p − p
2 (bo może być (franek, d) (d, franek) (franek,
niefranek) (niefranek, franek) (franek, franek)
P(A,B) = p(1−p) + (1−p)p + pp = 2p−p
2 (analogicznie z tym, że teraz musi być dwóch chłopców)
| | 2p − p2 | | 2−p | |
więc mamy P(A|B) = |
| = |
| |
| | 4p − p2 | | 4−p | |
Jeśli prawdopodobieństwo że chłopiec ma na imię Franek to 1 to dostajemy po prostu 1/3
: ))
7 sie 15:20
wredulus_pospolitus:
Klata ... co Ty liczysz?
jeżeli p = prawdopodobieństwo urodzenia chłopca
A −−− mamy dwóch chłopów, gdy wiemy że jedno dziecko to Franek
| | p2 | | p2 | | p | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 1 − (1−p)2 | | 2p − p2 | | 2 − p | |
Tobie natomiast wyszło, że jeżeli p = 1 (tylko chłopaki się rodzą) to nadal szansa na to, że
| | 1 | |
w rodzinie drugim dzieckiem będzie chłop wynosi tylko |
| |
| | 3 | |
7 sie 15:36