Zamień ułamek okresowy na ułamek zwykły.
Dżoł: 0,1(12)
0,0(123)
Proszę o zamianę tych dwóch ułamków. Bo osobiście już 2 godzinę próbuje dojść do tego sam.
Liczę z sumy szeregu geometrycznego i nie wychodzi.
3 lis 19:15
jcb: | | 112−1 | | 111 | |
0,1(12)= |
| = |
| |
| | 990 | | 990 | |
| | 123−0 | | 123 | |
0,0(123)= |
| = |
| |
| | 9990 | | 9990 | |
3 lis 19:46
maniek: x=0,1(12)=0,1+0,012+0,00012+0,0000012+...
a
1=0,012 q=0,01
| | 1 | | 0,012 | | 99 | | 12 | | 111 | |
x= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 0,99 | | 990 | | 990 | | 990 | |
3 lis 20:15