matematykaszkolna.pl
Wzajemne położenie prostej i okręgu Lila: Hej, mam problem z zadaniem: Określ wzajemne położenie prostej y = ax + b i okręgu: x2 + y2 = r2, gdzie a − współczynnik kierunku prostej, b − współczynnik przesunięcia prostej, r − promień okręgu. I wiem, że to wzory ogólne i zadanie nie jest trudne, ale żyć nie daje mi uwaga do tego zadania: Dany układ dwóch równań należy przekształcić do postaci równania kwadratowego względem zmiennej x. Następnie rozwiązać równanie kwadratowe. Od liceum minęło już kilka lat, nie pamiętam, byłabym wdzięczna za pomoc emotka
3 lis 18:26
5-latek : To nic ze minelo kilka lat ale powinans pamietac z to nie sa wzory ogolne Masz wzory podane prosta (postac kierinkowa i okrag (posatc kanoniczna x2+y2=r2 opisuje okrag o srodku w poczatku ukladu wspolrzenych o promieniu r Podstaw do rownania okrgu za y= ax+b i analizuj Przypomiesz sobie jak to sie liczylo emotka
3 lis 18:38
PW: Po prostu y z pierwszego równania podstawić do drugiego: x2 + (ax+b)2 = r2 (a2+1)x2 + 2abx + b2 − r2 = 0. Jest to równanie kwadratowe zmiennej x. Na przykład ukochana delta pokaże − są takie iksy i ile. Mając konkretne a i b rozwiążemy to bez trudu.
3 lis 18:39
PW: Δ = (2ab)2 − 4(a2+1)(b2−r2) = 4[a2b2 − (a2b2 − a2r2 + b2 − r2)] = = 4(r2 − b2 + a2r2) − to pokazuje liczbę rozwiązań.
3 lis 19:36