Wzajemne położenie prostej i okręgu
Lila: Hej,
mam problem z zadaniem:
Określ wzajemne położenie prostej y = ax + b i okręgu: x
2 + y
2 = r
2, gdzie a − współczynnik
kierunku prostej, b − współczynnik przesunięcia prostej, r − promień okręgu.
I wiem, że to wzory ogólne i zadanie nie jest trudne, ale żyć nie daje mi uwaga do tego
zadania: Dany układ dwóch równań należy przekształcić do postaci równania kwadratowego
względem zmiennej x. Następnie rozwiązać
równanie kwadratowe.
Od liceum minęło już kilka lat, nie pamiętam, byłabym wdzięczna za pomoc
3 lis 18:26
5-latek : To nic ze minelo kilka lat ale powinans pamietac z to nie sa wzory ogolne
Masz wzory podane prosta (postac kierinkowa i okrag (posatc kanoniczna
x
2+y
2=r
2 opisuje okrag o srodku w poczatku ukladu wspolrzenych o promieniu r
Podstaw do rownania okrgu za y= ax+b i analizuj
Przypomiesz sobie jak to sie liczylo
3 lis 18:38
PW: Po prostu y z pierwszego równania podstawić do drugiego:
x2 + (ax+b)2 = r2
(a2+1)x2 + 2abx + b2 − r2 = 0.
Jest to równanie kwadratowe zmiennej x. Na przykład ukochana delta pokaże − są takie iksy i
ile.
Mając konkretne a i b rozwiążemy to bez trudu.
3 lis 18:39
PW:
Δ = (2ab)2 − 4(a2+1)(b2−r2) = 4[a2b2 − (a2b2 − a2r2 + b2 − r2)] =
= 4(r2 − b2 + a2r2) − to pokazuje liczbę rozwiązań.
3 lis 19:36