matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
waxx:
√
x
2
−4
2
+x=8
3 lis 17:57
5-latek :
Metoda analizy starozytnych
√
x
2
−16
= 8−x Stronami do potegi drugiej x
2
−16= 64−16x+x
2
16x= 80 ⇒x=5 Sprawdzenie
√
5
2
−16
+5=8
√
9
+5=8 8=8 Odp. x=5 ===========
3 lis 18:13