Kombinatoryka
Pati18773: Z talii 24 kart wybieramy 3 karty. Na ile sposobów można dokonać wyboru tak aby wśród wybranych
kart były i czerwone i czarne?
3 lis 17:11
Pati18773: Nikt nic ?
3 lis 17:31
Mila:
| |
=2024 − na tyle sposobów można wylosować 3 karty z 24 |
| |
A− wylosowano 3 karty w kolorach czarnych i czerwonych
A' wylosowano 3 karty czarne lub 3 karty czerwone
| | | | | | 1 | |
|A'|= | + | =2* |
| *12*11*10=4*220=440 |
| | | | 6 | |
|A|=2024−440=1584
3 lis 18:12
Eta:
W talii 24 kart mamy 12 kart czerwonych i 12 kart czarnych
Losujemy 3 karty ( kolejność nie ma znaczenia)
A−− wylosowano karty czarne i czerwone {(c,c,cz) , (cz,cz,c)}
| | | | | | | | | |
|A|= | * | + | * | = 2*12*11*6= 1584 możliwości |
| | | | | |
3 lis 23:34