Trójmian
Kolodziej44186: Uzasadnij, że jeśli liczby p i q są dodatnie, to trójmianu kwadratowego y=px2 + q nie można
przedstawić w postaci iloczynowej.
3 lis 17:07
jc: Dlaczego nie można? px2 + q = (x √p + i √q)(x √p − i √q)
3 lis 17:13
Kolodziej44186: Tak mam w zadaniu, dlatego się trochę pokręciłem
3 lis 17:16
Janek191:
Pewnie w zbiorze ℛ ?
3 lis 17:18
Kolodziej44186: i dlaczego jest minus w tym drugim (x√p − i √q)
3 lis 17:19
jc: Ograniczmy się do liczb rzeczywistych.
Czy to jest postać iloczynowa y = p(x2+ q/p) ?
3 lis 17:35
PW: Gdyby dał się przedstawić w postaci iloczynowej, to znaczy
| | q | |
p(x2 + |
| ) = p(x−u)(x−v), |
| | p | |
gdzie u i v są pewnymi liczbami rzeczywistymi (niekoniecznie różnymi), prawa strona miałaby co
najmniej jedno miejsce zerowe, a lewa nie (bo jest dodatnia dla wszystkich x∊R).
3 lis 18:06
Kolodziej44186: dziękuję : )
3 lis 18:22