Oblicz pole figury ograniczonej wykresem funkcji f oraz stycznymi do tego wykres
Bartek: Oblicz pole figury ograniczonej wykresem funkcji f oraz stycznymi do tego wykresu,
poprowadzonymi w punktach
Ai B, jeśli:
f(x) = −x2+4x−3
A = (3,0)
B = (0,−3)
Obliczyłem styczne, pr. a: y=−2x+6 pr. b: y=4x−3
Nie wiem tylko jak policzyć pole. Proszę o pomoc
3 lis 16:53
Janek191:

Wyznacz punkt wspólny tych stycznych
3 lis 16:57
Bartek: A zapomniałem o nim, c=(1.5, 3)
3 lis 16:58
Janek191:
Może tak :
1,5 3 3
P = ∫ ( 4 x − 3) dx + ∫ ( −2 x + 6) dx − ∫ ( − x2 + 4 x − 3) dx =
0 1,5 0
3 lis 17:04