Funkcja Liniowa i Kwadratowa
ZakręconyJakSłoikNaZimę: Witam
Mam problem z tym zadaniem w ogóle nie ogarniam jeżeli ktoś mógłby byłbym bardzo wdzięczny
| | ⎧ | x + my =1 | |
| Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań | ⎩ | 2x − y = m |
|
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność |x−y| =< 1 ?
Pozdrawiam
3 lis 16:53
Janek191:
Rozwiąż ten układ i wstaw za x i za y do nierówności
3 lis 17:08
Janek191:
x + m y = 1 / * (−2)
2 x − y = m
−−−−−−−−−
− 2x − 2m y = − 2
2 x − y = m
−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
−2 m y − y = m − 2
( − 2m − 1) y = m − 2
| | m − 2 | | 2 − m | |
y = |
| = |
| ; m ≠ −0,5 |
| | − 2m − 1 | | 2 m + 1 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x + m y = 1
2 x − y = m / * m
−−−−−−−−−−−−
x + m y = 1
2m x − m y = m
2
−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2m x + x = 1 + m
2
x*( 2 m + 1) = 1 + m
2
−−−−−−−−−−−−−−−
3 lis 17:13
Janek191:
| | 1 + m2 | | 2 − m | |
I |
| − |
| I ≤ 1 |
| | 2 m + 1 | | 2m + 1 | |
| | m2 + m − 1 | |
I |
| I ≤ 1 |
| | 2m + 1 | |
itd.
3 lis 17:16