Granice ciagow
Ala: Zadania :
1.lim n−> ∞ n√(2/3)n+(3/4)n
2.lim n−>∞ 2n+1 − 3n+2/3n+2
3.lim n−>∞ =1+2+....+n/n2
4.lim n−>∞ 2−na cosnπ
3 lis 16:15
Janek191:
Zapisz porządnie − przy pisaniu ułamków używaj litery U lub nawiasu.
Wpisz a otrzymasz − kliknij po więcej przykładów
3 lis 16:18
Janek191:
1) an = n√ (23)n + (34)n ?
3 lis 16:20
Janek191:
| | 2n+1 − 3n + 2 | |
2) an = |
| ? |
| | 3n+2 | |
3 lis 16:21
Janek191:
| | 2n+1 − 3n + 2 | |
2) an = |
| ? |
| | 3n+2 | |
3 lis 16:21
Janek191:
| | 1 + 2 + 3 + ... + n | |
3) an = |
| ? |
| | n2 | |
3 lis 16:22
3 lis 16:24
3 lis 16:28
3 lis 16:29
Ala: Pierwsze dobrze napisałes , a 4 juz mam
3 lis 16:31
Janek191:
| | 2*2n − 9*3n | | 2 | | 2 | |
2) an = |
| = |
| *( |
| )n − 1 |
| | 9*3n | | 9 | | 3 | |
więc
lim a
n = 0 − 1 = − 1
n→
∞
3 lis 16:38
opiekacz_do_chleba: 1) twierdzenie o 3 ciągach, ogranicz dwoma funkcjami z góry oraz z dołu
2) granica ciągu geometrycznego, rozdziel dwa wyrażenia, sprowadź do wspólnej potęgi
3) suma ciągu arytmetycznego
3 lis 16:38
Janek191:
| | 0,5*n*(n +1) | | 0,5 (n2 + n) | | 1 | |
3) an = |
| = |
| = 0,5*( 1 + |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n | |
więc
lim a
n = 0,5*( 1 + 0) = 0,5
n→
∞
3 lis 16:41
3 lis 16:43