przeksztalcenie wzoru
Evelek:
Potrzebuję przekształcić ten wzór:
x = e
−λ * t
Polecenie: Wyznacz 't'.
Poprosiłbym o pomoc.
Samemu potrafię do:
x * e
λ*t = 1
3 lis 14:42
Tadeusz:
a z definicji logarytmu
3 lis 14:43
opiekacz_do_chleba: x=e
−λt
ln(x)=ln(e
−λt)
ln(x)=−λt
| | ln(x) | |
t=− |
| przy założeniu że λ≠0 |
| | λ | |
3 lis 14:45
Jerzy:
| | lnx | |
lnx = lne−λt ⇔ lnx = −λt ⇔ t = − |
| |
| | λ | |
3 lis 14:45
Evelek: To czyli liczba 'e', która się równa 2.71.... znika po przekształceniu przez logarytm
naturalny?

Dziękuje za pomoc.
3 lis 15:07
opiekacz_do_chleba: ln(x)=loge(x)
3 lis 15:10