trygonometria
alo: przedstaw w postaci iloczynu
sinx+cos3x
3 lis 14:25
Eta:
| | a+b | | b−a | |
teraz skorzystaj ze wzoru sina+sinb = 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
....................
3 lis 14:47
alo: dzieki w przykladzie sinx+sin2x+sin3x co zrobic?
3 lis 15:24
opiekacz_do_chleba: sin(x)+sin(3x)=2sin(2x)cos(x)
sin(x)+sin(2x)+sin(3x)=2sin(2x)cos(x)+sin(2x)=sin(2x)(2cos(x)+1)
3 lis 15:28
alo: | | x | | π | | x | | π | |
w odp mam 4sinx*cos( |
| + |
| )cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
3 lis 22:11
opiekacz_do_chleba: jeśli chcesz to możesz przekształcić to jeszcze bardziej
| | π | |
sin(2x)(2cos(x)+1)=2sin(2x)(cos(x)+cos( |
| ))= |
| | 3 | |
| | x | | π | | x | | π | |
=2sin(2x)(2cos( |
| − |
| )cos( |
| + |
| ))= |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
| | x | | π | | x | | π | |
=4sin(2x)cos( |
| − |
| )cos( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
3 lis 22:18
opiekacz_do_chleba: przepraszam, policzyłem sin(x)+sin(3x) zamiast sin(x)+cos(3x), ale myślę że sobie już poradzisz
3 lis 22:20
alo: tak dałem rade, a podpowiesz cos do przykladu
rozpisywalem to próbowalem cos wyłaczac przed nawias zeby sie skrocilo ale jakos nic nie
wychodzi
3 lis 22:48