Oblicz granicę funkcji
Keyui: Witam, kolejny raz proszę o pomoc
3 lis 14:20
Jerzy:
Pomnóż licznik i mianownik przez: (1 + √2−x)
3 lis 14:21
Keyui: Jerzy, czy mógłbyś proszę rozpisać mi obliczenia?
3 lis 14:33
5-latek : czy masz problem wykonac obliczenia napisac je tutaj i potem ewentualnie prosic o dalsze
wyjasnienia ?
na kolokwium tez bedziesz prosil o pomoc ?
3 lis 14:55
Keyui: 5−latek Jasne że na kolokwium prosił nie będę

Zwyczajnie się przyznam że nie jestem pewien czy dobrze liczę :
| | x+x√2−x−1−√2−x | |
po przemnożeniu przez (1+ √2−x) ma być |
| |
| | 1−2−x | |
3 lis 15:05
Eta:
Z de l'Hospitala
......................
g= 2
3 lis 15:11
5-latek : Przepraszam ale masz juz pomoc aja muszse wyjechac na badania okresowe do pracy po malym
wypadku ..
3 lis 15:13
jc:
x → 1
| x−1 | | (x−1)(1+√2−x) | |
| = |
| = |
| 1−√2−x | | 1−(2−x) | |
| (x−1)(1+√2−x) | |
| = 1+√2−x →2 |
| x−1 | |
3 lis 15:25
Mila:
| | x−1 | | x−1 | | 1+√2−x | |
lim x→1 |
| = limx→1 |
| * |
| = |
| | 1−√2−x | | 1−√2−x | | 1+√2−x | |
| | (x−1)*(1+√2−x) | |
=limx→1 |
| = |
| | 1−(2−x) | |
| | (x−1)*(1+√2−x) | |
=limx→1 |
| = |
| | 1−2+x) | |
| | (x−1)*(1+√2−x) | |
=limx→1 |
| = |
| | (x−1) | |
=lim
x→1 (1+
√2−x)=(1+
√2−1)=2
3 lis 15:29
Keyui: Dzięki jc za rozpisanie, niepotrzebnie wymnażałem na początku. 5− latek powodzenia na badaniach
i zdrówka!
3 lis 15:30