logarytm z sinusa
Perfect morning: Obliczyc dziedzine i przeciwdziedzine log (sinx), z tego co wyliczylem dziedzina wychodzi
x∊<0+2kπ,π+2kπ>
co do przeciw dziedziny − wiadomo, ze log(sinx)>0, ale nic wiecej z tego nie moge wywnioskowac,
dalby ktos wskazowke?
3 lis 14:08
5-latek : Df= sinx>0 (z definicji logarytmu
Przez przypadek dales przedzial zamkniety ?
3 lis 14:15
Jerzy:
0 ≤ sinx ≤ 1
3 lis 14:16
Jerzy:
I kto powiedział,że: log(sinx) > 0
3 lis 14:19
Perfect morning: Wydawalo mi sie, ze ma byc domkniety, szczerze mowiac nie mam obeznanych dobrze definicji

.
Wiem, wlasnie, ale nie potrafie dojsc do takiego rozwiazania, jakie pokazuje wolfram tj.
log(sinx) ma f(df)=<0,−
∞)
3 lis 14:19
5-latek : To sie doucz i schowaj ten jezor
3 lis 14:21
Jerzy:
limx→0 logx = − ∞
limx→1 = 0
log1 = 0
a teraz widzisz ?
3 lis 14:23
Mila:
D=(2kπ, π+2kπ)
3 lis 15:49