matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu proszę o dokladne rozwiazanie
Zuza:
lim n−>
√
3n
2
+2n −5
− n
√
3
3 lis 13:18
Janek191:
a
2
− b
2
Wzór a − b =
a + b
3 lis 13:19
Janek191:
3 n
2
+ 2n − 5 −3n
2
2n − 5
a
n
=
=
=
√
3 n
2
+2n − 5
+ n
√
3
√
3 n
2
+2n −5
+ n
√
3
5
2 −
n
=
√
3 +
2
n
−
5
n
2
+
√
3
więc
2 − 0
1
√
3
lim a
n
=
=
=
√
3 + 0 − 0
+
√
3
√
3
3
n→
∞
3 lis 13:24