prawdopodobieństwo
Jakim: Prawdopodobieństwo. Problem z zadaniem.
Na każdej połówce kamienia domina jest 0, 1, 2, 3, 4, 5 lub 6 oczek. Oblicz prawdopodobieństwo,
że losowo wybrany kamień ma taką samą liczbę oczek na obu połówkach.
10 sty 17:53
Jakim: bardzo proszę o pomoc
10 sty 18:06
Nikka: Ekspertem nie jestem (nie lubię kombinatoryki i prawdopodobieństwa), ale spróbuję:
|Ω| = W
72 = 7
2 = 49 (wariacje z powtórzeniami)
A − losowo wybrany kamień ma taką samą liczbę oczek na obu połówek
A = {(0,0), (1,1), (2,2),..., (6,6)}
|A| = 7
| | |A| | | 7 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 49 | | 7 | |
dobrze byłoby, żeby ktoś biegły w tej dziedzinie sprawdził
10 sty 18:30
Jakim: poprawna odpowiedz to 0,25. Sprawdziłem w odpowiedziach, ale to mi nic nie daje skoro nadal nie
potrafię tego rozwiazac...
10 sty 18:32
Anna:
Jest ok

!
10 sty 18:33
Jakim: Mam pytanie, czy:
Omega to {0, 1, 2, 3, 4, 5, 6} ?
dlaczego moc omegi wynosi 49?
10 sty 18:36
Jakim: dobra, zczaiłem. Nie wzialem pod uwage zera.

Dziękuje~~
10 sty 18:41
Nikka: tylko wynik się nie zgadza skoro ma być 0,25...
Ω = {0,1,2,3,4,5,6}
Na każdej kostce domina masz dwie liczby, które wybierasz ze zbioru Ω, czyli moc zbioru Ω to
ilość wszystkich możliwych par liczb jakie mogą się znaleźć na kostkach − są to 2 elementowe
wariacje z powtórzeniami ze zbioru 7 elementowego.
10 sty 18:43
Jakim: ech. I znowu dupa...
10 sty 18:46
Nikka: dlaczego 0,25 to ja nie wiem − a na pewno dobrze przepisałeś treść zadania?
10 sty 18:56
Jakim: tak..
10 sty 18:58
Nikka: jeszcze teraz tak sobie myślę, że to może jednak są kombinacje z powtórzeniami (tylko wtedy nie
ma znaczenia ustawienie liczb na kostkach i nie bardzo rozumiem dlaczego, ale gdyby tak
przyjąć to wtedy wychodzi 0,25 tzn. nie ma znaczenia czy na kostce będzie np. (1,2) czy
(2,1)).
|Ω| = 28 (sprawdź wzór na kombinacje z powtórzeniami) (dwuelementowe kombinacje z powtórzeniami
ze zbioru 7−elementowego)
|A| = 7
10 sty 19:09
Nikka: i doczytałam, że standardowa wersja domina ma tylko 28 kostek
10 sty 19:23