Przedstaw w postaci trygono. liczbe zespoloną.
waxx:
3 lis 12:52
Jerzy:
Najpierw podziel
3 lis 12:54
Janek191:
Pomnóż licznik i mianownik przez 1 + i
3 lis 12:54
waxx: 1−i*1+i=1
2−i
2=1−1=0
3 lis 12:58
Jerzy:
i2 = − 1
3 lis 12:59
5-latek : Ty jestes studentem czy myslisz ze nim jestes ?
3 lis 12:59
waxx: 1−i*1+i=12−i2=1−(−1)=2
3 lis 13:02
Janek191:
On chodzi do technikum elektrycznego − tam liczby zespolone są w II klasie ( ? )
3 lis 13:02
waxx: tsaa... dobrze to?
3 lis 13:06
5-latek : Czyli
Janek191 cos przegapilem ?
Cyzby caly czas byb 20 wiek a nie 21 ?
3 lis 13:07
Janek191:
A jaki jest licznik ?
3 lis 13:08
Janek191:
@ 5 − latek
Nie bardzo rozumiem ?
3 lis 13:09
waxx: (−2+2√3)(1+i)= −2+2i+2√3i+2√3i2=−2+2i+2√3i+2√3*(−1)=−2+2√3−2i−2√3
3 lis 13:22
Janek191:
Źle
( − 2 + 2√3 i)*(1 + i ) = − 2 + 2√3 i − 2i −2 √3
3 lis 13:27
5-latek : Janek191
W 20 wieku w technikum byly liczby zespolone .
Czyli to nie jest prawda ze nie mozna zatrzymac czasu .
3 lis 13:37
waxx: | | −2−2√3−2i+2√3i | | −2+2√3 | | −2i+2√3i | |
Racja zgubiłem "i" . To dalej bedzie |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Gdzie pierwsza to liczba rzeczywista a druga urojona?
3 lis 13:37
Mila:
z
1=−2+2
√3 *i
z
2=1−i
|z
1|=
√4+12=4
| | 1 | | √3 | |
cosα=− |
| i sinα= |
| , α∊II ćwiartki |
| | 2 | | 2 | |
| | 2π | | 2π | |
z1=4*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
|z
2|=
√2
| | 1 | | √2 | | √2 | |
cosβ= |
| = |
| i sinβ=− |
| , β∊IV ćwiartki |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | 7π | | 7π | |
z2=√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | z1 | | |z1 | |
z= |
| = |
| *(cosα−β)+i sin(α−β) |
| | z2 | | |z2| | |
| | 4 | | 2π | | 7π | | 2π | | 7π | |
z= |
| *(cos( |
| − |
| )+i sin( |
| − |
| )⇔ |
| | √2 | | 3 | | 4 | | 3 | | 4 | |
| | 13π | | 13π | |
z=2√2*(cos (− |
| )+i sin (− |
| ))= |
| | 12 | | 12 | |
| | 13π | | 13π | |
=2√2*(cos (− |
| +2π)+i sin (− |
| +2π)) |
| | 12 | | 12 | |
| | 11π | | 11π | |
z=2√2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
3 lis 14:11
5-latek : dzien dobry

Dobrze ze nie pisalem
3 lis 14:12
Janek191:
Dokończenia − z 13.37
z = −1 −
√3 + (
√3 − 1) i
I z I =
√ 1 + 2√3 + 3 + 3 − 2√3 + 1 =
√8 = 2
√2
| | − 1 −√3 | | √6 + √2 | |
cos φ = |
| = − |
| |
| | 2 √2 | | 4 | |
| | √6 − √2 | |
sin φ = U{ √3 − 1}[ 2√2 = |
| |
| | 4 | |
więc
Postać trygonometryczna
| | 11 | | 11 | |
z = 2√2*( cos |
| π + i sin |
| π) |
| | 12 | | 12 | |
3 lis 16:09