Oblicz obwód prostokąta mając dane pole i dlugosc przekątnej.
łasica: Pole prostokąta ma 25cm
2, a jego przekatna ma długość 10cm. Oblicz obwód prostokąta. Bardzo
proszę o pomoc
3 lis 12:05
Janek191:
P = a*b
x = 10 cm
x
2 = a
2 + b
2 = 100 ⇒ b
2 = 100 − a
2 ⇒ b =
√ 100 − a2
a*b = a*
√100 − a2 = 25
więc
a
2*( 100 − a
2) = 625
t = a
2 > 0
t*( 100 − t) − 625 = 0
− t
2 + 100 t − 625 = 0
t
2 − 100 t + 625 = 0
Δ = 10 000 − 2 500 = 7 500 = 25*100* 3
√Δ = 50
√3
| | 100 − 50√3 | |
t = |
| = 50 − 25 √3 lub t = 50 + 25 √3 |
| | 2 | |
a
2 = 25*( 2 − p{3]) lub a
2 = 25*(2 +
√3)
a = 5
√ 2 − √3 lub a = 5*
√ 2 + √3
| | 25 | | 25 | | 5 | |
b = |
| = |
| = |
| = 5*√2 + √3 |
| | b | | 5 √2 − √3 | | √2 − √3 | |
Obwód
L = 2 a + 2 b = 10
√2 − √3 + 10
√2 + √3
=================================
3 lis 12:20
5-latek :

wylicz z tego b pamietajc ze b>0
Potem wylicz a .
Obwod = 2*a+2*b
3 lis 12:23
Janek191:
3 lis 12:26
ICSP: a , b − boki :
ab = 25
a2 + b2 = 100
Obw = 2a+2b = 2√a2 + b2 + 2ab = 2√150 = 10√6
3 lis 12:26
Janek191:
Pięknie
3 lis 12:34
ICSP: Dziękuję

Wypada jeszcze pokazać, że otrzymane przez nas wyniki są takie same tzn
√2 − √3 +
√2 + √3 =
√6
ale to już zostawmy
łasicy w ramach powtórki do matury.
3 lis 12:38
Eta:
ab=25
a2+b2=100 ⇒(a+b)2−2ab=100 ⇒ (a+b)2= 150 ⇒ a+b=√150= 5√6
to L= 2(a+b)=10√6
3 lis 13:02