matematykaszkolna.pl
rozwiązuję układ równań i jestem na tym etapie mam pytanie: Ania: rozwiązuję układ równań i jestem na tym etapie mam pytanie: x12/3 p 1 = x2 2/3 p2 − czy da się tu już wyliczyć x1 i x2 −a jak nie to czy można jakoś obustronnie spotęgować żeby był pierwiastek ;> a druga część układu równań: I−x1p1−x2p2 = 0 proszę o pomoc emotka
3 lis 11:19
PW: W ogóle nie wiadomo o czym piszesz.
3 lis 11:47
Mariusz: Jaki układ równań rozwiązujesz ? Jeżeli różniczkowych to w skryptach podają takie metody 1. Metoda całek pierwszych 2. Metoda eliminacji 3. Metoda Eulera (obliczenie exponenty macierzy) 4. Metoda operatorowa (przekształcenie Laplace) Jeżeli chodzi o układy równań liniowych znanych z algebry to rozwiązujesz je w trzech etapach 1. Sprawdzenie czy rząd macierzy głównej układu (macierz współczynników) jest równy rzędowi macierzy uzupełnionej (macierz współczynników z dołączoną kolumną wyrazów wolnych) Jest to warunek na to aby układ nie był sprzeczny 2. Sprowadzenie układu równań do postaci Cramera (macierz główna układu odwracalna czyli kwadratowa i nieosobliwa ) Wybierasz z macierzy głównej układu odwracalną podmacierz stopnia równego rzędowi macierzy (głównej i rozszerzonej , obydwa są sobie równe) Niewiadome nie należące do wybranej podmacierzy przenosisz do kolumny wyrazów wolnych a równania nie należące do wybranej podmacierzy skreślasz 3. Rozwiązujesz układ Cramera Tu masz do dyspozycji metody takie jak podstawianie , eliminacja, metoda wyznacznikowa Cramera czy metody macierzowe jak lewostronne pomnożenie przez macierz odwrotną bądź jakiś rozkład macierzy np LU
3 lis 12:44
Janek191: Tam jest
x12 x22 

=

?
3 p1 2 p2 
3 lis 12:44
Janek191: Zamiast 2 w mianowniku powinna być 3 emotka
3 lis 12:45
Mariusz: Czym jest p1 oraz p2 ? Być może trzeba skorzysta najpierw z funkcji symetrycznych a następnie z wzorów Vieta
3 lis 13:04
Mariusz: W równaniach nieliniowych czasem sprawdza się metoda podstawiania
3 lis 13:06