PW: jasny, wyrażaj się jaśniej. Co to znaczy "zinterpretować mnożenie"?
Funkcja f jest nieparzysta, wystarczy więc rozpatrzyć ją na przedziale [0, 1].
Dla x = 0 jest f(x) =
√1−02sin0 = 0.
Dla x = 1 jest f(x) =
√1−12sin1 = 0•sin1 = 0.
Liczby 0 i 1 są krańcami dziedziny.
| | π | |
Weźmy jeszcze jakąś liczbę z dziedziny [0, 1], np. |
| . |
| | 4 | |
| | π | | π | | √2 | |
f(x) = √1−( |
| )2sin |
| ≈ 0,94 |
| ≈ 0,665 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Te trzy punkty wystarczą do
naszkicowania wykresu funkcji f na [0, 1] i odpowiedniego
symetrycznego kawałka na [−1, 0]. Tak zrobi dziecko.
Student zrobi to trochę dokładniej, bo wyznaczy maksimum funkcji na [0, 1] korzystając z
odpowiedniego twierdzenia (ale nie będzie to łatwe, bo rozwiązanie równania nie jest "ładne").